Diskuse

Skoro dobré boby

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dita_1

18. 3. 2011 13:12
Ještě dodatek

Sama jsem se sojou zivila ostošest, anovulací jsem netrpěla a dokonce jsem v té době otěhotněla. To, že teď soju nemůžu ani vidět, spíš souvisí s naprosto změněnými chutěmi v těhotenství ;-)

0 0
možnosti

Dita_1

18. 3. 2011 13:08
Fytoestrogeny

Fytoestrogeny najdete ve vyšších dávkách i v dalších luštěninách a rostlinách. Vzhledem k tomu, že se do určité míry vážou na receptory estrogenu, spíše vyrovnávají hladinu estrogenů v organismu než aby ji narušovaly.

Pokud by sojové produkty poskytovaly ve výsledku "x více estrogenu, než hormonální antikoncepce" (ať už tím míní básník cokoli), z vědeckého hlediska je to informace nulová), zřejmě by Číňané dávno vymřeli.

Dětem do tří let se soja nicméně nemá dávát vůbec, a nemá se jim dávat ani kravské mléko (nevím, jak u soji, ale právě ze byla prokázána souvislost s rozvojm juvenilního diabetu).

0 0
možnosti

í-mejlka

18. 3. 2011 12:24
5x víc

Píšete, že sojové boby obsahují prý 5x víc estrogenu, než antikoncepční pilulka. V jakém množství? Při stejné váze, jakou má ta pilulka? Nebo v jednom kilogramu?

0 0
možnosti

raz

18. 3. 2011 12:18
Je soja zdravá?

Sója už se několik let hřeje na výsluní přízně nejen vegetariánů, ale i propagátorů zdravého životního stylu.

Jenže četné studie dokazují, že se zdravotními dopady konzumace sóji to vůbec není tak růžové, jak se původně předpokládalo.

Vědci už před několika lety zjistili, že isoflavony obsažené v sojových bobech mají negativní vliv na činnost štítné žlázy a lidé, kteří mají se štítnou žlázou problémy, by konzumaci sóji měli rozhodně omezit.Výzkum provedený na Cornell University Medical College a Long Island Community Hospital zase odhalil, že děti, které byly krmené sojovým mlékem, měly dvojnásobnou pravděpodobnost, že se u nich objeví diabetes typu 1.

Na kojence má neblahý vliv i obsah estrogenu v sóji, který se dá zjednodušeně přirovnat ke krmení malého dítěte antikoncepčními pilulkami. Studie z univerzity v Oxfordu zveřejněná v Daily Mail zase prokazuje, že sója zvyšuje ztrátu paměti u seniorů.

Převzato z článku M. Šrámkové na http://www.svet-potravin.cz

0 0
možnosti