Vytrácí se vánoční duch z trhů?

Vánoce. Téměř všichni se na ně těšíme. Nejvíce asi děti, které věří, že jim Ježíšek donese dárečky, určitě i děti, které sice na Ježíška už nevěří, ale přesto se nemohou dočkat, až se domovem proline vůně pečeného cukroví, vánočního stromečku a smaženého kapra.

Já vánoce stále miluju. Stále častěji se setkávám s dospělými, kteří buď vánoce nemají rádi (někdy třeba jen proto, že jim v té době zemřel někdo velmi blízký) protože jsou sami a právě v období vánoc cítí tíhu samoty ještě víc. Některým jsou vánoce "ukradené", nijak je neprožívají, maximálně si dají někde na trhu svařák a obligátní dárek partnerovi nebo rodičům a tím to haslo. Stále je tu ale hodně lidí, kteří se na vánoce těší, rádi shánějí dárečky, zdobí stromeček, pečou cukroví a chodí po trzích.

 

Vánoční trhy si v Brně procházím každoročně, ale přijde mi, že se z nich pomalu ale jistě vytrácí ten vánoční duch a je nahrazen komerčností. Samozřejmě - ti co na nich prodávají, to vždy dělali a dělají proto, aby si vydělali, je to pro ně práce jako každá jiná. Jenže při běžném každoročním prodeji si na sebe nemusí prodávající vydělat tolik, aby zaplatil nájem jako o vánocích.

Nájem na trzích se každý rok šplhá výš a výš. Kde jsou ty časy, co lidé platili 30.000 za ty 4 adventní týdny...

Jenže když víte, že prodávající zaplatí za stánek na Moravském náměstí minimálně 1000 Kč za den (a to jen, pokud mají vlastní stánek) nebo že za dřevěný stánek na náměstí  Svobody platí až 120 000 Kč během vánočních trhů, pochopíte, proč svařák už nechutná po svařáku, ale po vodě obarvené trochou červeného vína a dochucené líhem. Při takto nekřesťanských cenách, které si město vybere dopředu, aby se pojistilo, že nebude tratné,  je jasné, že na to prodávající prostě nevydělá, musí prodávat předraženě a mnohdy i nekvalitní produkty.

 

Přála bych prodejcům, aby se mezi nimi našel někdo aktivní, kdo by se chopil iniciativy a město "vypekl". Někdo, kdo by sám zorganizoval vánoční trhy tak, aby prodejci mohli zachovat kvalitu, aby si na sebe s dobrým vědomím a svědomím vydělali a město aby utřelo nos. Nevím, jak jiným Brňanům, ale mě je zcela jedno, jestli jedu na vánoční trhy do centra města nebo někam kousek dál. Pokud to bude v dosahu MHD, tak se vždycky najde dost lidí, kteří si budou chtít dát dobré jídlo a pití a nakoupit dárečky s vědomím, že podpoří dobrou věc a že jejich peníze půjdou do kapsy prodejcům a ne starostovi města.

 

Pokud se někdo takový nenajde, trhy v Brně asi vymizí, protože už teď se to mnoha prodejcům  nevyplácí. Chtít stát celý den v zimě, aby si někdo vydělal pár stovek s tím, že má ve zboží statisíce.....?

Autor: Jolana Dominguez Carela | pátek 23.12.2011 10:50 | karma článku: 15,79 | přečteno: 1247x
  • Další články autora

Jolana Dominguez Carela

Zdraví jako lék

7.2.2014 v 17:59 | Karma: 8,02

Jolana Dominguez Carela

Kdy pomáhat druhým?

11.3.2013 v 12:11 | Karma: 8,38

Jolana Dominguez Carela

Jak a koho máme volit?

11.1.2013 v 10:37 | Karma: 11,05

Jolana Dominguez Carela

Já chci taky kozy

4.7.2011 v 15:22 | Karma: 19,83

Jolana Dominguez Carela

Zvídavé dítko

19.4.2011 v 11:55 | Karma: 14,54

Jolana Dominguez Carela

Skoro dobré boby

18.3.2011 v 12:02 | Karma: 11,47
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1620x
Jsem rozená optimistka, milující život a vše, co s sebou přináší... Ráda cestuju a poznávám nové lidi i jiné kultury. Pracuji jako terapeut a kouč osobního rozvoje www.jolanadominguez.cz.
Mimo jiné se věnuji prodeji šperků a bižuterie z přírodních materiálů a polodrahokamů, které i sama vyrábím. Více na www.aaa-taino-galerie.com