Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jakou hodnotu má lidský život aneb superbynys farmaceutických firem

Každý je někdy nemocný. Někdo více, druhý méně... Na čem to záleží? Na stylu života? Na naší mysli? Nebo na zázračných lékařích? Jak dalece nám ke  zdraví napomohou všudypřítomné reklamy na super léky, perfektní pasty na zuby....?

Moje babička měla superléky. Vyléčily skoro všechno, byly laciný a i když jsme je nenáviděli, většinou opravdu pomohly. Na bolení břicha jsem dostala alpu na cukr, na bolení hlavy alpu na cukr, při škrábání v krku malilinkou trošku slivovice (protože na to už alpa byla slabým kafem) a opravdu slivovice nejen že mi spálila chuťové pohárky na pár dní, ale většinou i viry. Jedině při horečkách to byla půlka acylpyrinu. To byla největší vymoženost (mluvím o přelomu 70 a 80 let). Při každé nemoci jsme museli ležet v posteli a potit se, pít hektolitry bylinkových čajů buď s citrónem nebo medem. A přežili jsme.

Dnes, když má moje dcera nějakou prkotinu, jako sopel, dostane od dětské lékařky hromadu receptů a tak poté, co jsme při poslední návštěvě na časté močení (které bylo asi jen vyvoláno lehkým stresem) dostala antibiotika (co na tom, že vyšetření moči přišlo až za pár dní a bylo negativní), vrátila jsem se raději k přírodě. Teď když vidím, že dcerka začína popotahovat, dostane pár kapek echinacey s propolisem, případně jitrocelový čaj s medem a většinou k nemoci ani nedojde. Pokud první příznaky zaspím a nemoc propukne, přiznávám že i já výjimečně beru do ruky nějaký dětský paralen, ale to opravdu jen výjimečně, aby se dcerka aspoň v noci vyspala (no nebudu lhát, taky abych se vyspala já).

Za těch pár let, co se tím zabývám, jsem si mockrát vyzkoušela, jak skvěle zabírají bylinky na hodně běžných problémů. Před lety jsem zabrousila i do jiné sféry, a to do japonských léčivých sil (jak přeložit správně Japanische Heilströmen?) Knihu v němčině jsem před lety dostala od dlouholeté přítelkyně z Německa, která se zaobírá alternativní medicínou a vždy mě upozorní na něco nového zajímavého. Díky této knize jsem tenkrát svou 10-ti měsíční dcerku zbavila během několika minut úporného kašle. Po knize jsem tenkrát sáhla z úplného zoufalství, že už jí zase dají antibiotika (ta tenkrát dostala na teploty v 8 měsících). Krok po kroku jsem se jí prokousávala, učila se jak dlouho a na kterých místech zlehka tlačit a světe div se, vážně to fungovalo. Loni se mi zase podařilo odvrátit astmatický záchvat pouhým držením bohu na palci u nohy. Nejen, že se během krátké chvilky zklidnila, ale už se jí nevrátil (a snad už nevrátí). Samozřejmě někdo může oponovat, že si hraju s jejím životem. Podotýkám, že vždy zkouším alternativní možnosti až do doby, kdy by to mohlo být nebezpečné. Nejsem blázen a svou dceru miluji a chci pro ni jen to nejlepší.

Nejsem žádný odborník ani v medicíně klasické, ba ani v té alternativní. Ale snažím se z obojího vzít si to důležité. Když jsem před mnoha lety trpěla na dvanáctníkový vřed a lékařka mi dala už asi pátý lék (po kterém jsem se vůbec necítila lépe), bylo mi jí líto, tak jsem jí řekla, jako že cítím, že se to trošku zlepšuje. Bylo mi tenkrát už několikátým měsícem pod psa, ať jsem snědla cokoli, bylo mi špatně, dietu jsem dodržovala a stejně nic. Tak jsem přestala brát ty prášky, začala si zapisovat, po kterých jídlech je mi hůř a časem jsem se dopracovala k zajímavému výsledku. Mohla jsem jíst vše co bylo připraveno z čerstvých surovin a vyhýbat se smaženému, česneku, cibuli, paprice a čerstvým okurkám. A bylo mi dobře. Bez prášků.

Když jsem před časem zase začala cítit časté pálení žáhy, zpytovala jsem své svědomí a uvědomila si, že za to může častá silná káva, sladkosti a málo pohybu. Tak jsem alespoň zredukovala kávu na maximálně 2 denně a ne moc silné, snažím se nejíst sladkosti a když už, tak ne po obědě a kupodivu je kyselost zase pryč. Samozřejmě jsem to mohla vyřešit nějakým ALKA SELZER nebo jiným anacidem, ale proč dělat farmaceutické firmy ještě bohatšími a moje tělo zanášet víc a víc umělými látkami?

Kdo se dnes zamýšlí nad tím, co jí a co pije? Bolí tě hlava? Proč si nevezmeš prášek? Ibuprofen to spraví... ale ono to většinou i spraví zlepšení pitného režimu. Bolest hlavy jak známo je prvním příznakem dehydratace... Máš vysoký tlak? Běž k doktorovi, ať ti na to něco dá.... proč jíst česnek a cibuli, který ho regulují? A taky shodit pár kil? A začít sportovat? Tolik obětí? LIDI, děláme to pro sebe, pro nikoho jiného!

Přestaňme se cpát drahými preparáty na prevenci nemocí a zkusme "zase" jíst ovoce a zeleninu, kroupy a jáhly, fazole a čočku a pít vodu nebo bylinkový čaj. Zkusme se zamýšlet nad důsledky svých jednání, nad tím, jaký dopad na naše tělo má i obyčejný stres. Přestaňme zanášet naše těla přemírou kosmetiky, krémů, pudrů a jiných hovadin. A za ušetřené peníze můžeme jet třeba na dovolenou.

 

Autor: Jolana Dominguez Carela | středa 14.10.2009 14:10 | karma článku: 43,79 | přečteno: 7907x
  • Další články autora

Jolana Dominguez Carela

Proč už nechci, aby mi manžel pomáhal

Zná to myslím každá hospodyňka...pro neustálé točení okolo rodiny a práce jí nezbývá čas na to, co by chtěla dělat. Ráno vstát, nachystat rodinku, letět do práce, po práci letět do obchodu nakoupit, pak domů vařit, prát, žehlit, úkoly s dětmi, večer padnout do postele a možná někdy i ...

11.7.2014 v 15:25 | Karma: 18,18 | Přečteno: 1305x | Společnost

Jolana Dominguez Carela

Proč žáci nerespektují učitele?

Jako každá máma, která má dítka ve škole, slýchám každý den co se ve škole stalo. Obě mé dcery chodí každá do jiného ročníku jiné školy. To, co doma vypráví, se podobá jako vejce vejci. Takže - kde se stala chyba?

5.3.2014 v 20:03 | Karma: 16,69 | Přečteno: 2201x | Diskuse| Společnost

Jolana Dominguez Carela

Zdraví jako lék

Zvykli jsme si často mluvit o svých neduzích, o nemocech a všem co s nimi souvisí. Už od malička jsme udržovaní ve strachu z nemoci, která nemá nic jiného na práci, než na nás číhat na každém kroku, aby udeřila, když nebudeme dostatečně pozorní a nebudeme mít všechna očkování. Bojíme se stát v tramvaji vedle člověka, který kašle nebo kýchá, abychom se nenakazili. "Dej pozor, abys něco nechytla" nebo "raději k ní nepůjdu, ještě bych to od ní chytla" a podobné hlášky zná asi každý z nás

7.2.2014 v 17:59 | Karma: 8,02 | Přečteno: 249x | Diskuse| Ostatní

Jolana Dominguez Carela

Jak mít radost každý den

Už odmala miluju vůni vzduchu. Svět umí vonět v tolika různých odstínech...Třeba u moře...Když jsem byla poprvé u moře, bylo mi asi 7 let, vdechovala jsem tu úžasnou vůni, kterou jsem dosud neznala. Vonělo to tam tak jinak...trochu po rybách, ale příjemně...a taky po řasách. Sbírali jsme s bratrem mušličky a dávali je do sáčku (no ano, v té době jsem nevnímala, že uvnitř jsou živí tvorčci, kteří zbytečně uhynou) a před odjezdem, když jsme sáčkem pohnuli, poznali jsme druhou tvář "vůně" moře...

6.1.2014 v 8:33 | Karma: 14,17 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ostatní

Jolana Dominguez Carela

Kdy pomáhat druhým?

My lidé rádi pomáháme. Když vidíme problémy druhých, snaději zapomínáme na ty vlastní. Učili nás, že máme pomáhat slabším, starším, postiženým, že nemáme být lhostejní k ostatním. Kdo z nás už někdy nezažil, že máme chuť a vůli pomáhat, ale druhá strana místo, aby nám vděčně poděkovala, nás kritizuje.... Pomáháme a nakonec z toho vycházíme jako špatní my.....Proč?

11.3.2013 v 12:11 | Karma: 8,38 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1620x
Jsem rozená optimistka, milující život a vše, co s sebou přináší... Ráda cestuju a poznávám nové lidi i jiné kultury. Pracuji jako terapeut a kouč osobního rozvoje www.jolanadominguez.cz.
Mimo jiné se věnuji prodeji šperků a bižuterie z přírodních materiálů a polodrahokamů, které i sama vyrábím. Více na www.aaa-taino-galerie.com